gitara

Zanimljive činjenice o gitarama

Nacionalni Dan gitara proslavlja se svake godine 11. februara. Zašto je ovom instrumentu posvećen ceo dan i kada je nastala prva gitara, saznaćete u nastavku. 

 

Gitara je postala popularna u XIV veku, kada je dospela u Španiju. Kompozicije na gitari komponovali su Garsija, Šubert, Paganini…  

Sada se gitara najviše koristi u rok i metal muzici, a ako se koristi u narodnoj muzici – ona se tu skoro i ne primeti. Kasnije, već 1930-tih, nastaje električna gitara, poznatija kao džez gitara. Stvorili su je džezeri zato što su hteli da pojačaju svoj zvuk. Tamo već posle 1940-tih, mnogo više se koristi električna gitara u džez muzici, pošto su klasična i akustična malo ostale zapostavljene. 

gitara

najlepsa gitara

6 zanimljivih činjenica o gitarama 

 

  1. Prva gitara napravljena je u drevnom Egiptu. Naime, u istorijskim spisima spominje se žičani isntrument nalik na gitaru stvoren pre oko 3.500 godina. Pripadala je pevaču Har- Moseu, napravljena je od kedrovine i imala je tri žice. Ona se i dalje čuva u muzeju u Kairu.
  2. Najveća gitara na svetu, koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, dugačka je preko 13 metara, odnosno otprilike je veloičine kao autobus, a teška je oko hiljadu kilograma! Što je još čudnije, na ovoj gitari se itekako može svirati.
  3. S druge strane, najmanja gitara na svetu, na kojoj, doduše, ne može da se svira. Mala je 1/100.000 dužine metra, odnosno, veličine je jedne ćelije. Ovu gitaru napravili su naučnici sa Kornel univerziteta iz Njujorka. Gitara ima i žice i može da proizvodi zvuk, ali taj zvuk ljudsko uvo ne može da čuje.
  4. Najskuplja gitara, “Stratokaster” (Stratocaster) prodata je na aukciji za 2,8 miliona dolara. Nju je napravila muzička korporacija insutrumenata “Fender”, koja je i najpoznatiji proizvođač električnih gitara.
  5. Dok je prethodno spomenuta gitara najskuplja, “Gibson”, takođe poznat proizvođač gitara, je 2015. stvorio najluksuzniju gitaru, koja je bila optočena sa 400 dijamanata, uz 1,6 kilogram zlata.
  6. Irski gitaritsta Dejv Braun je postavio svetski rekord, kada je bez prestanka svirao gitaru 144 minuta, odnosno četiri dana (od 12. do 17. juna 2011. godine). Dejv je ukupno odsvirao 1.372 pesme, a poslednja je bila “With or Without You” od poznatog benda “U2”. 

 

decija gitara

decija gitara

Većini omiljeni instrument, gitara, skriva sve ove zanimljive činjenice koje zasigurno niste znali. 

 

Reč gitara, na primer, u osnovi dolazi od španske reči guitarra, koja je izumljena u 1600-ima. Ovaj muzički instrument može da se koristi u raznim žanrovima muzike kao što su rock, metal, country, folk, i drugi. 

Zato je gitara, možemo reći, najbolji instrument na svetu! Svako može da je svira, a njen zvuk je adaptibilan i prilagođava se apsolutno svakoj vrsti muzike. Nekako je univerzalna, a posebna i jedinstvena. Ukoliko želimo da stvaramo ili proizvodimo fini i suptilan zvuk, tu je stara dobra akustična gitara. Ukoliko želimo jači zvuk i vibraciju, naš odabir bude električna gitara.   

Ako smo početnici u sviranju ili ako imamo želju za sviranjem gitare, veoma je važno da odaberemo dobrog mentora/učitelja/nastavnika. Takođe je preporučljivo odabrati adekvatnu muzičku školu, koja će vam dati ZNANJE i veštinu. Ukoliko ste zainteresovani za sviranje gitare i učenje od nule ili usavršavanje tehnike sviranja, naša preporuka je svakako muzička škola “Rokenroler”! Po mišljenju mnogih, oni se ističu po broju zadovoljnih učenika kao i po vrhunskim nastavnicima koji nesebično prenose znanje polaznicima ove škole.  

Mi bismo to nazvali “primenjena gitara”! Jer se iz “Rokenroler”-a izlazi sa znanjem puno pesama, nota, dobrih vibracija i spremnosti da se zasvira u društvu, bendu ili gde god učenik imao viziju da “ide” sa ovim znanjem! 

Pored gitare, u ovoj školi možete upisati i muzičku produkciju, solfeđo, bubnjeve, klavijature, pevanje, električnu gitaru, bas gitaru i usnu harmoniku. 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *