Usna harmonika

Usna harmonika je atraktivan instrument, koji nije skup i nije kabast.  Može uvek da se ima uz sebe u džepu ili torbici.  Sviraču daje mogućnost da na svakom mestu iznenada može da napravi dobru atmosveru i samim tim skrene pažnju na sebe.

Podsećamo da su još odavno u neka lepša vremena mnogi muškarci osvajali princeze svojih života udvarajući im se uz umilne zvuke usne harmonike dok su pod prozorima svirali instrumentale i pevali ljubavne pesme i serenade. To može da bude I još jedan razlog da upišete školu usne harmonike.

O USNOJ HARMONICI

Usna harmonika je duvacki instrument nastao u Nemačkoj početkom 19. veka.
Napravljena od kovine i drveta, najmanji je instrument s kojim se jednostavno rukuje.
Kod nje se pri udisanju i izdisanju dobijaju tonovi različite visine, a rukom se dobija efekt vibriranja.
Danas je na ovom instrumentu moguće svirati bilo koju vrstu muzike.

Mala diatonska harmonika sadrži tonove samo jedne dur skale, opseg tonova joj je od 3 oktave i uštimana je po Richterovom sistemu.

Usna harmonika imala je jedinstvenu ulogu u stvaranju afroameričke muzike, blues-a. Američki muzičari, su koristili ovaj instrument i otkrivali njegove velike mogućnosti i osobine, koje su tada proizvođaču bile nepoznate. Razvili su tehniku savijanja tonova (zavijajući zvuk) koja kasnije instrumentu donosi veliku popularnost. Spominje se da je Neil Armstrong svirao usnu harmoniku te ju je sakrio i poneo na svoj prvi let na mesec. Možda nemate priliku da putujete na Mesec, ali kod nas imate priliku da upišete školu usne harmonike.

NACIN SVIRANJA USNE HARMONIKE

Usna harmonika nema tipki kako je to uobičajeno kod nekih drugih instrumenata kao naprimer melodika. Umjesto toga ustima, jezikom i vazduhom iz pluća stvaramo tonove. Držanje instrumenta je vrlo jednostavno, između palca i kažiprsta leve ruke. Desnom rukom se spoje rubovi dlanova i po potrebi otpušta vazduh  kako bi se dobio efekt vibrirajućeg ili wah wah zvuka.

Ima nekoliko načina sviranja usne harmonike (zviždanje, blokiranje usnama I blokiranje jezikom), ali uglavnom svaka ima utisnute brojeve od jedan do deset i levo su duboki tonovi.

Zvižduk

Polju koje želite odsvirati prinosite usne i zviždite. Pritiskom na otvor polja dobijate čisti ton jer na način sa tako skupljenim usnama ne možete dobiti mešanje sa drugim poljima jer ih zatvarate.  Ovo je jedna od najlakših tehnika da se nauče  tonove.

Blokiranje usnama

Harmonika se prisloni usnama, a usta otvore toliko da pokriju tri polja na harmonici. Iz vodoravnog položaja, harmoniku okrenete prema gore za oko 30-45 stepeni, tako da vam gornja usna dođe do pola gornjeg dela harmonike. Pustite da se otvori harmonike tako smeste u donju usnu i pokušajte opustiti usne. Prilikom udaha ili izdaha donja usna blokira dva polja koja su sa strane, a čisti ton daje srednje polje. Ovako je moguće ispravno odsvirati,  savijanje tonova  važno je da se bude opušten tj. da usne ne budu ukočene.

 

Blokiranje jezikom

Usta se otvore da pokriju 4 polja, a ona polja koja ne nameravate svirati pokrivate jezikom tako da ostane čisti ton. Ovaj način sviranja se obično upotrebljava za određenu tehniku sviranja i efekte pa ju je stoga i teže koristiti. Kod ove tehnike važno je naučiti blokirati polja sa lijeve strane da vam s desne ostane čisti ton pa isto tako i obrnuto. Važno je naučiti sa obje strane zbog brzih promjena pri sviranju na levom i desnom kraju harmonike i lakšem pristupu poljima.

U blokiranje

Jezik oblikujete u slovo „U“, prinosite ga usnoj harmonici ispod tona kojeg želite odsvirati i blokirate levo i desno polje, a srednje ostavljate da proizvede čisti ton.

 

Iako su danas neka druga vremena, romantika i sviranje usne harmonike nikada neće izaći iz mode. Ko god zna da svira bar nekoliko pesmama, biće omiljen kod slušalaca, pogotovo suprotnog pola. To je dovoljan razlog da naučite da svirate usnu harminiku bez obzira da li već svirate neki instrument.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *