mikrofon pevanje

Pevanje – pravilno držanje tela i pravilno disanje prilikom pevanja

Držanje tela svakog pevača treba da bude prirodno da bi svi mišići u telu bili opušteni. Kada je svakodnevno držanje tela pravilno onda će i držanje tela prilikom pevanja biti prirodno i zdravo, što je garancija za dobijanje zdravog, prirodnog tona i lepog vibrata.  

 

pevanje

moderno pevanje

 

Za prirodno držanje potrebno je da se pogledate u ogledalo i da vežbate sledeći položaj sve dok ga potpuno ne usvojite. Ovaj položaj važi za svakodnevno stajanje, hodanje i sedenje. 

 • Uši, ramena i kukovi stoje u istoj ravni, paralelno, u jednoj liniji; 
 • Stomak je blago zategnut ali vodimo računa da su nam kukovi i dalje u ravni sa ramenima i ušima; 
 • Laktove uvek držimo pored kukova; 
 • Hod je mek, opušten, skladan i ritmičan; 

Iz navedenog proizlazi da pevačko pravilno držanje podrazumeva: 

 • Uši, ramena i kukovi stoje u istoj ravni, paralelno, u jednoj liniji (opet!); 
 • Stomak prilikom udisaja ide napred a prilikom izdisaja ravno, ravnomernim tempom nazad; 
 • Oba stopala su blago razmaknuta i stoje čvrsto na zemlji; 

Zauzimanjem ovog stava ceo disajni aparat i svi mišići treba da budu relaksirani.  

 

LICE 

Usta su prirodno otvorena, vilica opušteno pada, kao da izgovaramo samoglasnik “a” ali samo do one granice dok vilica prirodno pada (kao kada izgovaramo englesku reč “father”). Jezik treba  da držimo najravnije što možemo, vrh jezika dodiruje koren prednjih zuba donje vilice, on se ne povija uvis (takođe, kao kada izgovarate englesku reč “father”). 

Prilikom izdisaja zamišljamo da imamo gumenu lopticu u ustima i razmišljamo o njoj prilikom pevanja. Zamišljamo da dah pada u donji deo pluća i kako su sve šupljine, otvorene, slobodne i prohodne da vazduh nesmetano odlazi u stomak i pluća. Kada potpuno oslobodimo prolaz za vazduh i opustimo grlo, dobićemo lep, prirodan i  oblikovan ton i dobar vibrato. 

Vazduh od samog početka treba da izlazi na usta a ne na nos da bi se izbeglo nazalno pevanje. Ako neko nazalno peva i govori, to se uspešno rešava promenom načina disanja. 

 

Pevačko disanje, razlikuje se od svakodnevnog disanja samo u tome što se mirovanje nalazi između udaha i izdaha., izdahnemo i malo mirujemo. Pa ispočetka. U toj tehnici ćete naći sve ono što bi trebalo da usvojite PRE početka učenja pravilnog pevačkog disanja.  

Kod pevačkog disanja mi udahnemo vazduh, MIRUJEMO, pa sledi izdah. O kakvom mirovanju je reč? To mirovanje je ona mala pauza nakon udaha a pre nego što pustimo glas. Kada pustimo glas sledi što ravnomerniji i što sporiji izdah.  

Jedno je važno da zapamtimo: 

Pevanje će biti kvalitetno jedino ako kontrolišemo svoje disanje i svoj glas. 

Jer, NAMA JE VAZDUH GORIVO. VAZDUH JE SVE. VAZDUH JE PEVAČKA MOĆ. BEZ VAZDUHA NEMA PEVANJA.  

Ono što povezuje svakodnevno i pevačko disanje (ako je svakodnevno disanje pravilno, pevačko će takođe biti pravilno), to su UDAH i IZDAH koji se odvijaju na isti način. Kako oni izgledaju? Isto kao prilikom svakodnevnog disanja: 

 1. UDAH KROZ NOS
 • PUNIMO STOMAK VAZDUHOM (STOMAK OBAVEZNO IDE NAPRED da bi što više vazduha stalo).  
 • PUNIMO DONJI DEO PLUĆA I REBRA SE ŠIRE
 • PUNIMO GORNJI DEO PLUĆA NE PODIŽUĆI RAMENA (!) ;
 1. PUSTIMO GLAS; 
 2. STOMAK IDE NAZAD, POLAKO I RAVNOMERNO;
 3. GRLO JE MAKSIMALNO OPUŠTENO;
pevanje

osnove disanja

Ovo disanje treba vežbati svakodnevno sve dok nam potpuno ne pređe u naviku. Takav način disanja  treba da postane najvažniji deo naše pevačke tehnike. U muzičkoj školi u “Rokenroler” u Zemunu imamo ozbiljnu sekciju pevanja i modernog pevanja, uz vrhunske predavače i konkretno znanje koje dobijate kroz veoma optimalno i brzo vreme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *